Kursy

JPK CIT od kiedy? Bez JPK_ST_KR za lata 2026–2028

Rozporządzenie MF zwalnia z JPK_ST_KR za lata 2026–2028. Kto i od kiedy wysyła JPK CIT, co z JPK_KR_PD i rokiem obrotowym innym niż kalendarzowy.

Zwolnienie z JPK_ST_KR - srebrna naklejka inwentarzowa z kodem kreskowym bez cyfr na metalowej obudowie urządzenia biurowego, w tle rozmyte wnętrze firmy z jasnymi lampami i drewnianym blatem
Spis treści
  1. Co zmienia rozporządzenie o JPK_ST_KR
  2. Kogo dotyczy zwolnienie z JPK_ST_KR
  3. JPK CIT od kiedy: trzy grupy podatników
  4. Co wysyłasz w JPK_KR_PD za 2026 rok
  5. Rok obrotowy inny niż kalendarzowy: kiedy zwolnienie działa
  6. Czy JPK CIT został odwołany
  7. FAQ
  8. Podsumowanie

Spółki objęte obowiązkiem JPK CIT nie wysyłają ewidencji środków trwałych w JPK_ST_KR za lata podatkowe (a spółki osobowe za lata obrotowe) zaczęte w 2026, 2027 i 2028 roku. Księgi rachunkowe w JPK_KR_PD wysyłają dalej. Zwolnienie wprowadza rozporządzenie Ministra Finansów i Gospodarki z 29 października 2026 roku (Dz.U. 2026 poz. 1444), które weszło w życie 3 listopada. Obejmuje każdego, kto wysyła księgi w JPK, łącznie ze spółkami osobowymi z art. 9 ust. 1e ustawy o CIT. Liczy się dzień, w którym rok się zaczął: rok od 1 lipca 2025 do 30 czerwca 2026 roku zwolnienia nie dostaje. Stan na 4 listopada 2026 roku, godz. 07:27, według Dziennika Ustaw, ustawy o CIT i komunikatu Ministerstwa Finansów na podatki.gov.pl.

Co zmienia rozporządzenie o JPK_ST_KR

Rozporządzenie zwalnia z dwóch rzeczy naraz. Pierwsza to prowadzenie ewidencji środków trwałych oraz wartości niematerialnych i prawnych przy użyciu programów komputerowych w rozumieniu art. 9 ust. 1c ustawy o CIT. Druga to przesyłanie tej części ksiąg do urzędu skarbowego. Komunikat Ministerstwa Finansów z 30 października nazywa wprost strukturę, której to dotyczy: JPK_ST_KR.

Paragraf 1 rozporządzenia wymienia dwie grupy:

  1. “podatników innych niż określeni w art. 9 ust. 1d” ustawy o CIT, za rok podatkowy, który zaczyna się po 31 grudnia 2025 roku, a przed 1 stycznia 2029 roku;
  2. spółki niebędące osobami prawnymi, za rok obrotowy z tego samego przedziału.

Akt podpisał z upoważnienia ministra wiceminister Jarosław Neneman. Ogłoszono go 2 listopada, a w życie wszedł następnego dnia. Ministerstwo nie podało w komunikacie, dlaczego wprowadza zwolnienie.

JPK_ST_KR to jedna z pięciu struktur JPK dla podatków dochodowych. Według strony JPK_PD na podatki.gov.pl wysyłają ją podatnicy, którzy składają JPK_KR_PD, czyli księgi rachunkowe. Razem te dwa pliki nazywa się potocznie JPK CIT.

Kogo dotyczy zwolnienie z JPK_ST_KR

Zwolnienie obejmuje wszystkie podmioty, które faktycznie podlegają obowiązkowi z art. 9 ust. 1c albo 1e ustawy o CIT. Podatników z art. 9 ust. 1d rozporządzenie pomija, bo już wcześniej byli zwolnieni z całego obowiązku. Art. 9 ust. 1d ustawy o CIT (tekst jednolity Dz.U. 2026 poz. 554) wymienia podatników, którzy z obowiązku wysyłki ksiąg są zwolnieni w ogóle:

  • zwolnionych od podatku na podstawie art. 6 ust. 1, z wyjątkiem fundacji rodzinnych,
  • podatników z art. 27a, czyli tych, którzy mają wyłącznie dochody wolne od podatku z art. 17 ust. 1 i nie mają wymienionych w tym przepisie obowiązków płatnika PIT,
  • prowadzących uproszczoną ewidencję przychodów i kosztów.

Te trzy grupy nie wysyłają ksiąg w JPK, więc częściowe zwolnienie nic im nie zmienia. Wszyscy pozostali objęci obowiązkiem dostają zwolnienie z JPK_ST_KR na tych samych zasadach. To nasza lektura ustawy, bo ani rozporządzenie, ani komunikat MF nie mówią tego wprost.

Druga grupa z rozporządzenia to spółki niebędące osobami prawnymi. Obowiązek z art. 9 ust. 1e dotyczy tych z nich, których wspólnikami nie są wyłącznie osoby fizyczne. Księgi w JPK wysyła wtedy sama spółka, a nie jej wspólnicy.

Rozporządzenie wydano na podstawie ustawy o CIT, więc nie zmienia niczego w JPK_PKPIR, JPK_EWP i JPK_ST składanych przez podatników PIT.

JPK CIT od kiedy: trzy grupy podatników

Obowiązek wchodzi w trzech etapach. Kolejność ustala art. 66 ust. 2 ustawy z 29 października 2021 roku (Dz.U. 2021 poz. 2105) w brzmieniu z nowelizacji z 2023 roku (Dz.U. 2023 poz. 1059). Księgi wysyła się po raz pierwszy za rok podatkowy albo obrotowy zaczęty po:

  • 31 grudnia 2024 roku: podatkowe grupy kapitałowe oraz podatnicy i spółki osobowe z przychodem w poprzednim roku powyżej równowartości 50 mln euro;
  • 31 grudnia 2025 roku: pozostali podatnicy i spółki osobowe, które składają JPK_VAT za okresy miesięczne;
  • 31 grudnia 2026 roku: wszyscy pozostali, w tym składający JPK_VAT kwartalnie.

Po nowym rozporządzeniu wygląda to tak: największe firmy musiały wysłać JPK_ST_KR za 2025 rok i wrócą do niego za 2029 rok. Druga i trzecia grupa pierwszy raz wyślą JPK_ST_KR za rok zaczęty 1 stycznia 2029 roku albo później.

Co wysyłasz w JPK_KR_PD za 2026 rok

Za 2026 rok wysyłasz JPK_KR_PD, jeśli Twoja spółka należy do pierwszej albo drugiej grupy. Rozporządzenie zwalnia z ksiąg tylko “w części dotyczącej danych z ewidencji środków trwałych oraz wartości niematerialnych i prawnych”. Reszta ksiąg zostaje objęta obowiązkiem z art. 9 ust. 1c. To wniosek z brzmienia przepisu. Pytania i odpowiedzi MF do JPK_PD w dniu odczytu nie omawiały jeszcze rozporządzenia.

Termin też się zmienił w tym roku. Od 1 lipca 2026 roku księgi wysyła się “do końca siódmego miesiąca po zakończeniu roku podatkowego”, a spółki osobowe do końca siódmego miesiąca po końcu roku obrotowego. Zmianę wprowadziła ustawa z 15 maja 2026 roku (Dz.U. 2026 poz. 779). Wcześniej podatnicy wysyłali księgi w terminie złożenia zeznania CIT-8 albo deklaracji estońskiego CIT, a spółki osobowe do końca trzeciego miesiąca po końcu roku obrotowego. Dla roku kalendarzowego 2026 oznacza to 31 lipca 2027 roku, to nasze wyliczenie.

Zwolnienie nie znosi samej ewidencji środków trwałych. Art. 9 ust. 1 ustawy o CIT nadal każe ujmować w niej informacje potrzebne do obliczenia odpisów amortyzacyjnych. Rozporządzenie zwalnia tylko z prowadzenia tej części ksiąg przy użyciu programów komputerowych i z jej przesyłania w JPK_ST_KR.

Ta sama nowelizacja dodała art. 9 ust. 1h. Pełnomocnictwo UPL-1 do podpisywania deklaracji obejmuje od 16 czerwca 2026 roku także podpisywanie ksiąg wysyłanych w JPK.

Rok obrotowy inny niż kalendarzowy: kiedy zwolnienie działa

Zwolnienie działa, jeśli rok zaczął się między 1 stycznia 2026 a 31 grudnia 2028 roku. U podatnika CIT liczy się początek roku podatkowego, a u spółki osobowej początek roku obrotowego. Data końca roku nie ma znaczenia. Przykłady poniżej to nasze wyliczenia z brzmienia rozporządzenia:

  • 1 lipca 2025 – 30 czerwca 2026: rok zaczął się przed 1 stycznia 2026, więc zwolnienia nie ma. Jeśli spółka jest w pierwszej grupie, wysyła JPK_KR_PD i JPK_ST_KR do 31 stycznia 2027 roku. Spółki z drugiej i trzeciej grupy za ten rok ksiąg w JPK jeszcze nie wysyłają.
  • 1 lipca 2026 – 30 czerwca 2027: zwolnienie działa.
  • 1 października 2028 – 30 września 2029: zwolnienie działa, choć rok kończy się w 2029.
  • od 1 stycznia 2029: JPK_ST_KR wraca.

Jeśli w spółce zmienia się rok obrotowy, sprawdź datę początku każdego roku osobno. Księgowa nie ustali tego z samego roku kalendarzowego.

Czy JPK CIT został odwołany

Nie. Rozporządzenie zwalnia z JPK_ST_KR za lata podatkowe lub obrotowe zaczęte w latach 2026–2028. Obowiązek prowadzenia ksiąg w programie komputerowym i wysyłki JPK_KR_PD zostaje bez zmian, a harmonogram wejścia kolejnych grup też. Trzecia grupa, czyli spółki z kwartalnym JPK_VAT, zaczyna więc od roku zaczętego w 2027.

Firmy, które już wdrożyły ewidencję środków trwałych w programie księgowym, mogą ją tam prowadzić dalej. Czy urząd przyjmie dobrowolnie wysłany JPK_ST_KR za 2026 rok, MF nie napisało.

Faktury sprzedażowe to osobny obowiązek. Terminy opisujemy w przewodniku KSeF od kiedy i kogo dotyczy, a projekt przesunięcia kar w tekście o karach za KSeF od 2028 roku.

FAQ

Czy spółka z o.o. z kwartalnym JPK_VAT wysyła JPK CIT za 2026 rok?

Nie. Spółki, które składają JPK_VAT kwartalnie, wchodzą do obowiązku od roku podatkowego zaczętego po 31 grudnia 2026 roku. Pierwszy raz wyślą JPK_KR_PD za 2027 rok (rok kalendarzowy) do 31 lipca 2028 roku. JPK_ST_KR wyślą dopiero za rok zaczęty w 2029 roku.

Czy trzeba coś zgłosić, żeby skorzystać ze zwolnienia z JPK_ST_KR?

Nie. Zwolnienie działa z mocy rozporządzenia od 3 listopada 2026 roku i nie wymaga wniosku ani zawiadomienia urzędu. Rozporządzenie ani komunikat MF nie przewidują żadnej procedury.

Devstock { dla firm }

Co możemy zrobić dla Twojej firmy?

Budujemy strony, sklepy i aplikacje, łączymy systemy z KSeF i księgowością, wdrażamy automatyzacje i agentów AI, a na koniec dbamy o widoczność w Google. Zaczynamy od rozmowy o tym, co dziś zabiera Twojemu zespołowi najwięcej czasu.

strony i sklepyaplikacjeKSeF i integracjeautomatyzacjeagenci AISEO
Zobacz, co robimy dla firm → Software house, który prowadzi ten blog

Podsumowanie

Od 3 listopada 2026 roku podatnicy wysyłający księgi w JPK nie wysyłają JPK_ST_KR za lata podatkowe i obrotowe zaczęte od 1 stycznia 2026 do 31 grudnia 2028 roku. Zwolnienie z rozporządzenia Dz.U. 2026 poz. 1444 obejmuje spółki kapitałowe i spółki osobowe z art. 9 ust. 1e. JPK_KR_PD z księgami zostaje, a termin jego wysyłki to od lipca 2026 roku koniec siódmego miesiąca po zakończeniu roku. Ewidencję środków trwałych spółka prowadzi dalej na potrzeby amortyzacji. Największe podmioty musiały wysłać JPK_ST_KR za 2025 rok. Te z nich, których rok podatkowy lub obrotowy zaczął się 1 lipca 2025 roku, wyślą go za ten rok do 31 stycznia 2027 roku. Pozostałe grupy pierwszy JPK_ST_KR przygotują za 2029 rok. Jeśli Twoja spółka ma rok obrotowy inny niż kalendarzowy, porównaj z datami z rozporządzenia dzień rozpoczęcia każdego roku.

Co dalej

Więcej z działu Aktualności, prawo i e-usługi